Κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα: έρχονται αυστηρές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα
Με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, το νέο σχέδιο νόμου για την κεφαλαιαγορά ενσωματώνει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/1114, φέρνοντας αυστηρότερα μέτρα για την αγορά των κρυπτονομισμάτων και κρυπτοστοιχείων. Ο κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, στοχεύει στην αυστηροποίηση των κανόνων για τους παρόχους κρυπτοστοιχείων και στη θέσπιση μηχανισμών εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές, ενώ προβλέπει και την επιβολή σοβαρών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το 2025, με εξειδικευμένες διατάξεις που θα αφορούν τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων, ολοκληρώνοντας τη θεσμική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς και την προστασία των επενδυτών. Η εφαρμογή αυτού του πλαισίου θα επιφέρει αυστηρές ποινές για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.
Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν βαριά χρηματικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και αποκλεισμό από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα, επιχειρηματίες που διαχειρίζονται πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων χωρίς τη σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος, θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και 700.000 ευρώ.
Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παραπλανητικές διαφημίσεις, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες με «εγγυημένες αποδόσεις» χωρίς να προειδοποιούν για τους κινδύνους, θα υπόκεινται σε αυστηρές ποινές. Οι παραβάτες θα δημοσιοποιούνται και τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν έως και 5 εκατ. ευρώ ή το 12% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, ενώ θα διατάσσεται η άμεση διακοπή της παραπλανητικής διαφήμισης.
Επιπλέον, τα στελέχη χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων που εκμεταλλεύονται εμπιστευτικές πληροφορίες για ίδιο όφελος θα κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και το διπλάσιο του παράνομου κέρδους, προσωρινή απαγόρευση συναλλαγών και ενδεχόμενη ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας της πλατφόρμας τους.
Εταιρείες που αρνούνται να συνεργαστούν με τις εποπτικές αρχές θα αντιμετωπίσουν επίσης αυστηρές κυρώσεις. Η άρνηση παροχής στοιχείων ή η χειραγώγηση δεδομένων για την αποφυγή ελέγχων θα επιφέρει δημόσια καταγγελία, πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Τέλος, για τα διοικητικά στελέχη που υποτροπιάζουν σε σοβαρές παραβάσεις, όπως η χειραγώγηση της αγοράς ή η απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών από τους επενδυτές, οι ποινές θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Ειδικότερα, θα επιβάλλεται απαγόρευση άσκησης διοικητικών καθηκόντων σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες για τουλάχιστον 10 χρόνια, καθώς και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση συναλλαγών για προσωπικό όφελος.
Με αυτές τις αυστηρές ρυθμίσεις, ο νέος κανονισμός στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο διαφανή περιβάλλοντος για τους επενδυτές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων και κρυπτοστοιχείων.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiz1PaiTdcxx9XpUTxTeY7eRfmPoM3WXIIjGETKEmvWSwwfdcmkYW2rg46eQovKABmzXQ5At8helx2ekeNqrFLm4ibaK5mzirqwdW3LAmaWnIbRwVk4Qby14hXIlsjpdNLqGYvoVv01QmwrPpbtI_oI3_J4b_boe7MrPmJfrNuP7zYlgbfhpVp4uajZA2U/s72-c/a-gold-coin-with-the-bitcoin-symbol-on-its-face.jpg)