Top Ad unit

Τι κάνουν τα μωρά, στην κοιλιά της μαμάς τους, μέχρι να έρθει η στιγμή να γεννηθούν


Μωρά : Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνουν τα έμβρυα μέσα στη μήτρα; Εκτός από το ότι κοιμούνται, κλωτσάνε, τρώνε. Όσο το μωρό αναπτύσσεται η μητέρα μπορεί να έχει ζαλάδες, λιγούρες, πόνους στη μέση, εκνευριστική συχνοουρία και μεταβολές στη διάθεση.


Τα μωρά ακούνε ήχους και βλέπουν φως

Η μήτρα δεν είναι το πιο ήσυχο μέρος να μένεις. Το έμβρυο ακούει κατ’ αρχάς τους ήχους του σώματος της μαμάς του. Όπως το στομάχι της που γουργουρίζει ή χωνεύει, τους χτύπους της καρδιάς της, τον λόξιγκα που την έπιασε αιφνίδια.

Ακούει όμως και ήχους από τον έξω κόσμο. Ήδη από τον πέμπτο μήνα το παιδί ακούει όλους τους εξωτερικούς ήχους, όπως γράφει σε άρθρο του o Ευάγγελος Γκικόντες. Και, από όλους τους ήχους που φτάνουν στ’ αυτιά του, η φωνή της μαμάς του είναι ο πιο αγαπημένος του! Από τον έβδομο περίπου μήνα της κύησης, το υπό σχηματισμό ανθρωπάκι, «ρίχνει» τους παλμούς του και χαλαρώνει όταν η μαμά του μιλάει.

Η όραση είναι η τελευταία από τις πέντε αισθήσεις που αναπτύσσει το έμβρυο. Ακόμη κι όταν γεννηθεί θα βλέπει θολά και μόνο ότι βρίσκεται πολύ κοντά του. Σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών από τα μάτια του. Τα βλέφαρα του μωρού παραμένουν… ερμητικά κλειστά από τον τέταρτο μέχρι τον έβδομο μήνα. Όταν, όμως, ανοίγουν τα μάτια του μωρού μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά φωτός και σκοταδιού μέσα στο προσωρινό σπιτάκι τους. Από τον έβδομο μήνα και εξής, λοιπόν, τα μωρά μπορούν να απολαύσουν μαζί σας το φως μιας ηλιόλουστης μέρας.

Πιπιλάνε το δάχτυλό τους τα μωρά στην κοιλιά και τρώνε ότι τους αρέσει

Τον έκτο μήνα της κύησης, το έμβρυο ζυγίζει περίπου μισό κιλό και είναι πλέον μια μικρογραφία του μελλοντικού του εαυτού. Τότε είναι που αρχίζει να πιπιλάει το δάχτυλό του. Συνήθεια αγαπημένη που θα αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον η πιπίλα και το στήθος της μητέρας. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, τα περισσότερα έμβρυα προτιμούν να πιπιλούν τον αντίχειρα του δεξιού χεριού.

Όταν τρώτε συγκεκριμένα φαγητά, οι γεύσεις τους μπορούν να ανιχνευθούν στο αμνιακό υγρό. Είναι γνωστό ότι το σκόρδο, ο άνηθος, το τζίντζερ και οι έντονα γλυκές γεύσεις μπορούν να αλλάξουν την γεύση του αμνιακού υγρού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό, η φύση προετοιμάζει το μωρό για την μετέπειτα… γευστική του πορεία. Το έμβρυο που αναπτύσσεται στην κοιλιά της νέας μαμάς, ήδη από την 15η εβδομάδα κύησης, έχει προτιμήσεις, καταπίνοντας περισσότερο αμνιακό υγρό όταν αυτό είναι γλυκό, και λιγότερο όταν είναι πικρό.

Εσείς μπορεί να είστε 30 εβδομάδων και να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε μισό δευτερόλεπτο και το μωράκι σας, φυσικά, ουρεί κι αυτό. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, το μωρό σας θα έχει ξεκινήσει να παράγει ούρα. Το έμβρυο καταπίνει και χωνεύει αμνιακό υγρό, το οποίο φιλτράρεται από τα νεφρά του και στη συνέχεια αποβάλλεται μέσα στη μήτρα μέσω των ούρων, κατ’ επανάληψη. Επομένως, ναι, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια: το γλυκό σας, αναπτυσσόμενο μωράκι καταπίνει τα τσίσα του.

Τα μωρά κλαίνε και βλέπουν όνειρα

Το κλάμα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας για τα νεογέννητα και προφανώς πρέπει να τελειοποιηθεί προτού το μωρό σας έρθει στον κόσμο -γι’ αυτό μην στενοχωριέστε. Με τη χρήση της τεχνολογίας υπερήχων, επιστήμονες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τέτοιες συμπεριφορές σε μωρά που ακόμα αναπτύσσονται. Σύμφωνα με τους μελετητές, όταν τα μωρά κλαίνε μέσα στη μήτρα μπορεί να παρατηρήσει κανείς το τρεμάμενο κάτω χείλος τους.

Τα έμβρυα κοιμούνται και οι επιστήμονες θεωρούν σημαντικά πιθανό να βλέπουν όνειρα. Οι υπέρηχοι δίνουν στοιχεία στους ερευνητές που υποδεικνύουν ότι στα έμβρυα παρατηρείται γρήγορη κίνηση των ματιών κατά τον ύπνο. Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το αν τα μωρά πράγματι ονειρεύονται, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος του εμβρύου δεν μπορεί (ακόμη) να παρακολουθηθεί. Πάντως, σύμφωνα με α τους επιστήμονες, τα μοτίβα του ύπνου των εμβρύων είναι αντίστοιχα μ’ αυτά των νεογέννητων.

Τα μωρά έχουν ξεκινήσει τη ζωή τους από έμβρυα, στη μήτρα της μητέρας μια ζωή που είναι όμορφη.
Τι κάνουν τα μωρά, στην κοιλιά της μαμάς τους, μέχρι να έρθει η στιγμή να γεννηθούν Reviewed by kamikaze.gr on 20.7.19 Rating: 5
All Rights Reserved by kamikazi.gr © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by kamikazi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.