Το παιδί-θαύμα που αυτοκτόνησε!
Ο Άαρον Σουόρτζ υπήρξε ένα παιδί θαύμα. Ξεχώρισε από την ηλικία των 14 ετών έγινε ένας από τους συντάκτες του προτύπου RSS (RDF Site Summary).
Ανήλικος ακόμη, o Άαρον, δημιούργησε έναν ιστοχώρο τον οποίο ονόμασε Infogami. Ο ιστοχώρος αυτός στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την- παγκοσμίως δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης- Reddit . Η Reddit με τη σειρά της, το 2006, εξαγοράστηκε από την Condé Nast κάνοντας ουσιαστικά τον Άαρον πλούσιο. Η μετέπειτα πορεία του Σουόρτζ συνδέθηκε με τον ακτιβισμό. Ίδρυσε την ομάδα Demand Progress, δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών και έδωσε μάχη κατά της διαδικτυακής λογοκρισίας.
Ο επονομαζόμενος «Ρομπέν των ψηφιακών δασών», το 2009 κατέβασε και διέθεσε ελεύθερα στο Διαδίκτυο περίπου το 20% των εγγράφων που προέρχονταν από ομοσπονδιακά δικαστήρια και τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER. Τα έγγραφα αυτά, παρά το γεγονός ότι τυπικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερα, χρεώνονταν από την PACER. Ο Άαρον με την ενέργειά του αυτή τα έκανε προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.
Τον Ιούλιο του 2011, ο Σουόρτζ εισήλθε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης/ΜΙΤ, (της οποίας ήταν συνδρομητής) και «κατέβασε» μερικά εκατομμύρια έγγραφα (ακαδημαϊκές εργασίες προσβάσιμες μόνο σε συνδρομητές). Στόχος του ήταν να τα διαμοιράσει ελεύθερα και δωρεάν στο Διαδίκτυο.
Ο Άαρον πίστευε με πάθος ότι «όλες οι ωφέλιμες για μια κοινωνία πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες δωρεάν στο κοινό». Είχε επίσης την πεποίθηση ότι «οι πληροφορίες είναι εξουσία. Αλλά οι εξουσιαστές θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους». Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008, σημείωνε: «ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο οι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο».
Ο Σουόρτζ, στην προσπάθειά του να αποσπάσει το υλικό αυτό, έγινε αντιληπτός από τις Αρχές και συνελήφθη. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε προτού ο Άαρον προλάβει να διαρρεύσει τα αρχεία. Κατά συνέπεια, δεν υπήρξαν ούτε θύματα, ούτε οικονομικές απώλειες. Παρόλα αυτά, η εισαγγελία της Βοστόνης απήγγειλε στον 26χρονο κατηγορίες για 13 κακουργήματα, και ο Σουόρτζ βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης διάρκειας έως και 35 ετών και με χρηματικό πρόστιμο ύψους έως 1 εκατ. δολ.
Η μετέπειτα εξέλιξη υπήρξε τραγική. Στις 11/01/13, ο Άαρον Σουόρτζ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Σουόρτζ απαγχονίστηκε κάνοντας χρήση μιας ζώνης και δεν άφησε πίσω του σημείωμα στο οποίο να εξηγεί για ποιο λόγο προέβη στο απονενοημένο διάβημα. Η είδηση της αυτοκτονίας διαδόθηκε αστραπιαία μέσω Ιντερνετ και ξεσήκωσε κύμα οργισμένων αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, blogs κ.ά.) και στον διεθνή Τύπο. Ηθική αυτουργός και υπεύθυνη για την αυτοκτονία θεωρήθηκε η αμερικανική Δικαιοσύνη (ήτοι η εισαγγελία της Μασαχουσέτης), ενώ καταπέλτης για τις Αρχές υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας του χαρισματικού νέου, η οποία κατήγγειλε απερίφραστα πως «ο θάνατος του Άαρον δεν είναι απλώς μια προσωπική τραγωδία αλλά προϊόν ενός εγκληματικού συστήματος δικαιοσύνης πλούσιου σε εκφοβισμούς και σε εισαγγελικές υπερβάσεις».
Η εφημερίδα «Guardian», χαρακτήρισε τον Σουόρτζ «ήρωα» επισημαίνοντας πως «επέλεξε να αγωνιστεί ανιδιοτελώς και με κίνδυνο για τον ίδιο, υπέρ ευγενών σκοπών». Τέλος, επίθεση στην ιστοσελίδα του MIT πραγματοποίησαν οι Anomymous, οι οποίοι ανάρτησαν μήνυμα στη μνήμη του Άαρον και μεταξύ άλλων, ευχήθηκαν ο θάνατός του να αποτελέσει την αφορμή για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση στο Διαδίκτυο.
ΠΗΓΗ koutipandoras.gr
Το παιδί-θαύμα που αυτοκτόνησε!
Reviewed by kamikaze.gr
on
12.12.13
Rating: